II Jornada d'actualització de coneixements en radioteràpia i imatge per al diagnòstic: aplicacions d'IA, impressió 3D i realitat virtual

Innovació i seguretat del pacient.

El passat octubre vam organitzar la II Jornada d'actualització de coneixements en radioteràpia i imatge per al diagnòstic, que hem volgut dedicar a les aplicacions d'intel·ligència artificial, impressió 3D i realitat virtual. Aquestes innovacions tecnològiques a mesura que anem descobrint el seu funcionament, aplicacions pràctiques i possibilitats seran una part fonamental del funcionament habitual de molts serveis sanitaris. 

La inclusió d'aquestes noves tecnologies en l'equipament del sector i l'aparició dels serveis anomenats "Hospitals Virtuals" o "Unitats 3D" implica canviar protocols, adquirir noves tecnologies i la necessitat de formar els professionals d'acord amb els canvis dels processos de treball i els perfils professionals que implica.

És molt important entendre que l'atenció al pacient és i ha de ser, sempre el centre de la formació en processos d'actualització i evolució de les noves tècniques dins el món sanitari. Aquests canvis suposen una millora evident en el diagnòstic i tractaments dels pacients, millorant-ne tant la comprensió per part d'aquest de la seva patologia, diagnòstic i tractament, com els resultats, pronòstics i efectes secundaris.

En aquesta jornada hem donat a conèixer les tecnologies: Intel·ligència artificial, impressió 3D i la realitat virtual. Hem descobert com funcionen, com s'incorporen en el sector i com el modifiquen: quin equipament hi ha, com treballa, quins nous procediments requereix, quins nous perfils professionals necessita i, finalment, com aquestes revertiran en el pacient.

Hem conegut el funcionament actual i les noves tendències tecnològiques sense oblidar l'atenció al pacient i com aquestes reverteixen en la seva salut i benestar.

Els objectius de les jornades han sigut: 

  • Realitzar una actualització de l'evolució del perfil professional (i formatiu) dels tècnics d'imatge i els tècnics de radioteràpia.

  • Conèixer com les cases comercials inclouen aquesta nova tecnologia en les màquines de diagnòstic i tractament.

  • Veure com aquestes tecnologies poden modificar processos de treball i protocols.

  • Oferir un espai on els tècnics puguin trobar preguntes i respostes dins de la seva professió i es pugui generar un intercanvi de coneixements.

  • Conèixer què suposarà per als pacients l'aplicació d'aquestes noves tecnologies, metodologies de treball, processos, etc...

Volem agrair la participació de tots els ponents i felicitar-los per la qualitat de les seves presentacions, 

Programa de la Jornada