L'Institut Bonanova potencia els hàbits saludables amb el seu Aprenentatge Servei 'Exercitant cos i ment'

Aquesta idea consisteix a crear i posar en pràctica activitats físiques, cognitives i lúdiques, dirigides als usuaris de salut mental.

L'Institut Bonanova, hem posat en marxa durant el curs 2022/2023 l’Aprenentatge Servei 'Exercitant cos i ment' per a estimular un ritme de vida més saludable, sobretot usuaris de la unitat de subaguts i llarga estada del Centre Fòrum del Consorci Parc de Salut de Barcelona (INAD) i en l'àmbit comunitari als usuaris del centre de Salut Mental d'Adults (CESMA) de la Mina. Que a causa de la patologia i, sobretot, a causa dels efectes secundaris per la medicació que prenen, són pacients d'alt risc de patir malalties cardiovasculars. 

Així, des del centre s'estimula l'activitat física i la disminució del sedentarisme juntament amb la promoció d'hàbits saludables (alimentaris, higiènics) que afavoreixen la reducció d'aquestes malalties. En la iniciativa està implicat l'alumnat del Grau Mitjà de Tècnic de Cures Auxiliars en Infermeria, a més d'estar dirigit a estudiants que acaben l'ESO o han intentat accedir a Batxillerat per a arribar a Infermeria.

El projecte té el seu origen en el curs 2016/2017 i, des de llavors, cada any es torna a realitzar. A més, des de l'INAD es duen a terme diferents projectes dirigits a usuaris actius, per la qual cosa "aprofitem l'oportunitat i vam fer la proposta per a treballar els mateixos objectius més els d'aprenentatge del cicle per a plantejar aquest APS".

D'aquesta manera, podríem aconseguir els següents objectius plantejats: detectar les necessitats relacionades amb la salut física de les persones amb malalties mentals; afavorir la integració social d'aquestes persones; identificar l'estigma i autoestigma que sofreixen les persones diagnosticades de malalties mentals; i afavoreix el contacte dels alumnes amb el món laboral.

Sens dubte, suposa una gran motivació per a l'estudiant i un contacte amb la futura professió que obtindran. Sobretot, entendran l'actitud que han d'optar a l'hora d'atendre pacients amb aquestes patologies i adquiriran una maduresa important.